U bent arts/zorgverlener

Chronische lumbo-ischialgie of cervicobrachialgie

Dikwijls een aandoening waarbij de patiënt een of meerdere rug operaties heeft ondergaan die wellicht het onderliggende anatomische probleem hebben opgelost, maar de pijn die gepaard gaat met de oorspronkelijke aandoening niet heeft veranderd.

De patiënten lijden hoofdzakelijk aan aanhoudende of terugkerende pijn in de lage rug met uitstraling naar de onderste ledenmaten.
De componente beenpijn schijnt overwegend van neuropatische oorsprong te zijn en de lage rug component is overwegend nociceptief (activatie van pijnreceptoren bij algogene substanties).

Behandeling

Omdat chronische rug- en beenpijn vaak zowel neuropatische als nociceptieve pijncomponenten heeft, is het moeilijk een algemeen behandelprotocol te definiëren voor alle patiënten.
De beste behandeling wordt individueel bepaald, afhankelijk van de behoefte van de patiënt. Over het algemeen worden niet-invasieve behandelingen eerst getest en afhankelijk van de resultaten worden verdere methoden onderzocht conform de ladder van behandelingsaanbevelingen van de Wereld Gezondheids Organisatie.

Als een patiënt al corrigerende chirurgie heeft ondergaan, zonder resultaat, dan moeten verdere operaties worden voorkomen (wetenschappelijke literatuur).
Zenuwblokkades en opiaten kunnen worden getest en wij adviseren patiënten te onderzoeken voor minimale invasieve neuromodulatie therapieën.

 

Terug naar Pijn Aandoeningen

U wenst contact op te nemen met het AZ Nikolaas?
We staan u graag te woord op +32 (0)3 760 23 18 of via pijnkliniek@aznikolaas.be