U bent arts/zorgverlener

Interstitiële blaasontsteking

Interstitiële blaasontsteking wordt gekenmerkt door frequent urineren (iedere 10 minuten), aandrang, druk en/of pijn in de blaas en/of bekkenbodem.
Typerend is dat de pijn toeneemt als de blaas zich vult en vermindert na het plassen. Sommige patiënten geven aan pijn te hebben tijdens het plassen, dikwijls in de urethra.
Patiënten kunnen ook nycturie, bekkenbodem stoornissen en spanning ervaren (waardoor het moeilijk is om hun urinestroom te starten), pijn bij seksuele betrekkingen. Onderzoek heeft vastgesteld dat de kwaliteit van leven van IC patiënten gelijkwaardig is aan laatste stadium nierfalen.

Behandeling

Is erop gericht om de pijn en de frequentie aandrang te verminderen. De pijn van IC is beoordeeld als equivalent aan kankerpijn en zou niet genegeerd moeten worden om centrale sensitisatie te vermijden.
Het gebruik van een variëteit aan traditionele pijnmedicatie, inclusief opiaten, is dikwijls noodzakelijk om de afwisselende pijnintensiteit te behandelen. In ons centrum hebben we onze patiënten succesvol behandeld met retrograde neurostimulatie.

 

Terug naar Pijn Aandoeningen

U wenst contact op te nemen met het AZ Nikolaas?
We staan u graag te woord op +32 (0)3 760 23 18 of via pijnkliniek@aznikolaas.be