U bent arts/zorgverlener

Perifeer vaatlijden (PVD)

Perifeer vaatlijden wordt veroorzaakt door het vernauwen van vaten die bloed transporteren naar de benen, armen, maag of nieren.

Er zijn twee typen van deze circulatiestoornissen:

Functionele perifere vasculaire ziekten hebben geen organische oorzaak.
Zij hebben geen betrekking op defecten in de structuur van bloedvaten. Het zijn gewoonlijk
korte termijn verschijnselen gerelateerd aan “spasmen” die kunnen komen en gaan. Het kan worden opgewekt door koude temperaturen, emotionele spanning, werken met vibrerende machines of roken. De ziekte van Buerger is een voorbeeld hiervan.

Organische perifere vasculaire ziekten worden veroorzaakt door veranderingen in de structuur van bloedvaten, zoals ontsteking, beschadiging van weefsel en/of plaques in slagaders die de normale bloedstroom belemmeren.
Perifere arteriële ziekte is een voorbeeld hiervan.

Behandeling RF Sympatectomie

Bij patiënten bij wie chirurgie niet geïndiceerd is of geen resultaat heeft gegeven, is ruggenmergstimulatie getest met goede resultaten.
Het actiemechanisme is niet helemaal bekend, maar blijkbaar heeft de stimulatie van de dorsale hoorns op het niveau van het getroffen zenuwgebied en de vermindering van pijn een positieve invloed op het totale sympathisch en parasympathisch evenwicht in het gebied, en verbetert dus niet alleen de pijn maar ook de vaatfunctie en vermindert spasmen.

 

Terug naar Pijn Aandoeningen

U wenst contact op te nemen met het AZ Nikolaas?
We staan u graag te woord op +32 (0)3 760 23 18 of via pijnkliniek@aznikolaas.be