U bent patiënt

Antwoord op uw vragen

Hieronder vindt u enkele van de meest gestelde vragen en de antwoorden. Neem contact op met ons indien u een andere vraag heeft.

Hoe kan ik een afspraak maken ?

Wat gebeurt er als ik voor de eerste keer naar het ziekenhuis kom ?

Wat is “therapie follow-up” ?

Mag ik reizen met een implanteerbaar systeem ?

Mag ik onder de zonnebank met een implanteerbaar systeem ?

Kan ik een MRI onderzoek ondergaan met een implanteerbaar systeem ?

Is er een patiëntenforum dat ik kan bezoeken ?

10 antwoorden over lage rughernia


Hoe kan ik een afspraak maken ?

U kan ons bereiken op volgende telefoonnummer:
Multidisciplinair pijncentrum AZ Nikolaas +32 (0) 3 760 23 18.

Het secretariaat is van maandag tot vrijdag bereikbaar van 08u30 tot 17u30.

 

Wat gebeurt er als ik voor de eerste keer naar het ziekenhuis ?

Wanneer u de eerste keer op consultatie komt bij één van onze pijnspecialisten (Dr. J.P. van Buyten, Dr. I. Smet, Dr. Van der Puijl F.) zullen zij uw probleem uitvoerig bespreken en samen met u bekijken welke diagnostische procedures en onderzoeken gedaan dienen te worden, en zullen zij eventueel indien mogelijk therapieën met u doornemen.

Breng de meeste recente informatie mee van uw huisarts of verwijzend arts met betrekking tot uw medische achtergrond, zodat zij u correct kunnen verder helpen.

 

Wat is “therapie follow-up” ?

Sommige pijntherapieën hebben betrekking op implanteerbare systemen, die op regelmatige basis gecontroleerd of opgevolgd dienen te worden.

Tijdens deze follow-up bezoeken aan ons centrum, controleert de pijnspecialist of pijnverpleegkundige of uw systeem correct werkt, hij of zij onderzoekt of en wanneer het systeem vervangen dient te worden en zorgt ervoor dat het systeem naar uw behoefte geprogrammeerd is.

 

Mag ik reizen met een implanteerbaar systeem ?

Ja, u mag reizen en vliegen met een implanteerbaar systeem. Indien u met het vliegtuig reist dient u reisdocumentatie bij u te hebben die u verkrijgt via ons secretariaat.

 

Mag ik onder de zonnebank met een implanteerbaar systeem ?

Ja dat mag, maar alleen korte perioden, maximum 10 minuten.

 

Kan ik een MRI onderzoek ondergaan met een implanteerbaar systeem ?

Als u een implanteerbare stimulator die MRI veilig is, mag u wel onder de MRI. Het MRI toestel moet de voorwaarde 1,5 tesla zijn. U kan veilig onder de MRI op volgende locaties: Dendermonde, Knokke,…

Als u een implanteerbare stimulator die NIET MRI veilig is, mag u geen MRI onderzoek ondergaan. Dit omdat er een groot risico is dat er opwarming gebeurd van de elektrode en dus mede van de epidurale ruimte.
Tenzij de MRI absoluut noodzakelijk of u weet niet welk systeem u bezit, kan u altijd best contact opnemen met ons secretariaat.

Als u een implanteerbare pomp heeft kunt u een MRI onderzoek ondergaan, maar moet u na het onderzoek ons pijncentrum bezoeken zodat we de pomp kunnen uitlezen en kijken of de pomp in orde is. Het risico is er altijd dat de pomp stopt onder de MRI, waardoor u ontwenningsverschijnselen ondervindt.

 

Is er een patiëntenforum dat ik kan bezoeken ?

Er is een zelfhulpgroep van patiënten met implanteerbare systemen zoals neurostimulatoren of pompen, vraag ernaar bij onze artsen en verpleegkundigen.

10 antwoorden over lage rughernia

Infobrochure 10 antwoorden lage rughernia

U wenst contact op te nemen met het AZ Nikolaas?
We staan u graag te woord op +32 (0)3 760 23 18 of via pijnkliniek@aznikolaas.be